Vinylskivor är på tapeten igen efter ett par decennium ute i kylan. Det var i och med CD-skivans ankomst i slutet av 1980-talet som intresset för och behovet av den traditionella musikskivan i vinyl började minska och under 1990-talet försvann den nästan helt och hållet. Fram tills för ett par år sedan var det bara de absolut mest hängivna som valde att köpa vinylskivor.
Det mesta går i cykler och det är något som är mycket tydligt om vi tar en titt på marknaden för köpt musik som inte är digital. CD-skivan är snabbt på väg ut. Den fyller nämligen egentligen ingen funktion; den repas lätt och den tappar dessutom kvalitet successivt med varje dag som går. CD-skivan är också mycket begränsad i jämförelse med andra lagringsmedium. Den lagningskapacitet som finns på en vanlig smartphone kan ju svälja många hundra album.
Vinylskivan har givetvis samma begränsning när det gäller själva lagringen. Det får plats en fullängdare på en LP och således två fullängdare på ett dubbelalbum. Begränsningarna när det gäller kvalitet är emellertid inte alls lika stora som för CD-skivor. En vinylskiva kan till exempel inte avdigitaliseras såsom en CD-skiva kan.
LP, singlar och EP
LP är en förkortning för Long Play, det vill säga en vinylskiva på vilken en hel skiva kan få plats. Normalt är hälften av låtarna på den ena sidan (A) och övriga på den andra sidan (B). Singelskivan är raka motsatsen till en LP. På en singel finns normalt en låt på vardera sida. EP är en förkortning för Extended Play, och denna typ av vinylskiva är ett mellanting mellan en singel och en LP. Det kan till exempel vara två låtar på vardera sida.
Vem köper vinylskivor?
Det är många musikintresserade som alltid har sett med skepsis på nya tekniker för att lagra ljud. Den häftigaste kritiken har alltid gällt ljudkvaliteten och på den punkten kan vi ge finsmakarna rätt. På CD-skivor och i mp3-filer är ljuddatan hårt packad och det gör att kvaliteten kan bli lägre. De personer som anser att vinyl är bäst har alltid köpt vinyl och kommer att fortsätta med det även i framtiden.
En annan grupp av personer som föredrar vinyl är ”samlarna”. I LP-skivornas guldålder uppstod en slags kultur där själva samlandet var lika viktigt som musiken. Denna grupp släpper inte gärna sitt intresse och fortsätter leta efter både nya skivor och gamla rariteter för att komplettera samlingen.
En tredje grupp inkluderar dem som har upptäckt LP-skivan alldeles nyligen och som har blivit förälskade i själva idén med vinyl; de fysiska skivorna, skivspelaren, nålen, konvoluten, med mera. Man kan väl säga att många i denna grupp söker efter en mer ”äkta” musikupplevelse än den man får genom att klicka på en knapp på telefonen.
Var kan man köpa vinylskivor?
Det går att tala om ett uppsving för vinylskivan som lagringsmedium för musik och för varje månad ökar intresset för att spela musik på vinyl i stället för på CD-skiva, via mp3 eller via streaming. De allra flesta av de större skivbolagen slutade med att släppa artister på vinyl för många år sedan, men det finns några undantag och det är inte omöjligt att hitta helt nya album på vinyl. Förutsättningen är att artisten är en sådan som kan tänkas ha en målgrupp som kan tänkas vilja köpa vinylskivor. I tillägg finns många mindre skivbolag som specialiserar sig på vinylskivor. Det gäller kanske framför allt elektronisk musik såsom trance, dub och liknande, men även hårdrock är en musikstil för vilken vinyl inte är helt ovanlig.
Det enklaste sättet att köpa vinylskivor är att kika runt på de större shoppingsajterna för musik och annan underhållning på nätet. Utbudet är olika på olika sajter, men förmodligen hittar du ett relativt stort utbud av artister. Ett annat alternativ är att besöka mer nischade sajter som specialiserar sig på vinylskivor och ett tredje är att besöka någon av de fortfarande faktiskt ganska många handlare som har riktiga skivbutiker på stan.